Vård & omsorg »»

[Publicerad 2005-01-24]

Ny verksamhet avlastar dementas anhöriga

Att vårda en demenssjuk anhörig i hemmet är ett slitsamt jobb som utförs i det tysta av tusentals ”vardagshjältar”. De får nu möjlighet till avlastning några timmar i veckan, i och med att Klubb Vega vid Slottsskogen öppnat.

På nystartade Klubb Vega kan demenssjuka ägna sig åt terapi i olika former – handarbete, gymnastik, trädgård eller bassäng - medan den anhörige får chans att koppla av och tänka på sig själv under några timmar. Till att börja med är klubben öppen en dag och en kväll i veckan, med plats för sex demenssjuka.

Liknande öppen dagverksamhet för anhörigvårdare finns redan i andra stadsdelar i Göteborg, men Klubb Vega tar emot patienter från hela Västra Götalandsregionen, kräver inget biståndsbeslut och är dessutom gratis.

Ett år på försök

- Det ska vara enkelt att komma hit. Det räcker att ringa ett samtal, så får man komma med kort varsel, säger Petra Robinson, utvecklingsansvarig på Tre Stiftelser som driver tre äldreboenden i Göteborg, bland annat Vegahemmet där Klubb Vega håller till.

Klubben är ett initiativ från Demensföreningen i Göteborg och har blivit verklighet tack vare pengar från Göteborgs Stad och läkemedelsföretaget Pfizer, totalt 160.000 kronor till personalens löner. Klubben är en försöksverksamhet under ett års tid.

- Vi vet att behovet är stort, så vi kanske blir nerringda. I så fall hoppas jag att klubben kan bli permanent efter försöksårets slut, med fler platser och längre öppettider, säger Petra Robinson.
Fotnot:
På måndagen den 24 januari har Klubb Vega öppet hus på Vegagatan 55 från kl 16.00
Klubb Vega har öppet måndagar kl 9-15 och torsdagar 17-21.30. För bokning, ring Petra Robinson, 0705 - 56 15 39.