Vård & omsorg »»

[Publicerad 2005-11-15]

Mat och vardagsmotion teman för föredrag på nya hälsoteket

Det nya hälsoteket i Angered startar i veckan sin första föreläsningsserie för allmänheten. Tre onsdags- kvällar framöver kan Angeredsborna gratis få lära sig mer om hur man hittar rätt balans mellan mat och motion.

På onsdag 16 november handlar det om vardagsmotion och välbefinnande.

- Vi kommer att tala om hur man enkelt får in motionen i sin vardag, säger sjukgymnasten Gudrun Åkered.

Visar praktiska övningar

- Man kan till exempel gå med barnen till skolan istället för att ta bil eller buss, leka jage och spela bollspel med barnen. Eller ta bussen i stället för bilen och kanske kliva av en hållplats tidigare, så man får en längre promenad.

- Man kan också öka tempot lite när man ändå är ute och går, det gör mer nytta än man tror, inte bara för musklerna utan i hela kroppen.

Gudrun Åkered är sjukgymnast vid Primärvårdsrehab i Angered. Hon håller i föreläsningarna tillsammans med Maria Magnusson, ditetist och sjuksköterska på Angereds vårdcentral. Det blir inte bara föreläsande utan också en hel del praktiska övningar.

Överträning också ett problem

Nästa onsdag, 23 november, handlar det om mat för lagom vikt på lång sikt och att hitta rätt motionsform. Den sista onsdagen, 30 november, är temat mat, stress och känslor samt balans mellan motion och avspänning.

- Idag sitter många människor fast i överträning, konstiga dieter eller bantingsmetoder som drivs till det extrema. Många äter för att de är stressade. Vi ska prata om vad man kan göra åt det, berättar Gudrun Åkered.

- I grund och botten handlar det om att röra sig lite mer och äta lite mindre. Enkelt, men svårt.

Hälsoteket i Angered öppnade i augusti i år och är ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningarna i Gunnared och Lärjedalen samt primärvården.


Fotnot:
Föreläsningarna hålls på Hammarhus, Hammarkulletorget 62 A, kl 17.30 – 19.30.
Gratis entré för allmänheten, ingen föranmälan.