Vård & omsorg »»

[Publicerad 2007-02-19]

Hälsoteket i Väster ordnar sömnskola

Har du svårt att somna in eller ligger vaken mitt i natten? Nu finns hjälp att få genom Hälsoteket i Västers sömnskola. Under tre lektionspass får deltagare i alla åldrar lära sig mer om sömnens betydelse och hur man gör för att få bukt med sina sömnproblem.

– Sömnsvårigheter har blivit ett vanligt problem i alla åldrar, även bland ungdomar, säger Elisabeth Nyberg, projektledare på Hälsoteket i Väster.

Sömnbrist ett folkhälsoproblem

Sömnbrist är i dag att räkna till ett av våra stora folkhälsoproblem. Elisabeth Nyberg berättar att förr sov folk oftast de åtta-nio timmar kroppen behöver, men att de flesta numer bara ägnar sömnen sex-sju timmar per dygn.

– Det är på gränsen till vad vi klarar av. Sover vi färre än sex timmar så börjar det bli farligt för kroppen. Då hinner vi aldrig komma ner i den djupsömn som behövs för att kroppen ska återhämta sig och det sliter på de inre organen, säger hon.

Det här är andra gången som Hälsoteket i Väster arrangerar en sömnskola. Förra gången var kursen mycket uppskattad och flera av deltagarna upplever att de fick hjälp med sina besvär.

Dåliga vanor kan brytas

– Många har hört av sig med positiva kommentarer. Särskilt män i medelåldern har varit väldigt nöjda, säger Elisabeth Nyberg.

Skolan består av två lektionstimmar tre kvällar under våren. Deltagarna får ta del av flera olika förslag på hur de själva kan bryta sina dåliga sömnvanor med enkla medel.

– Har du svårt att somna ska du till exempel tänka på att börja varva ner två timmar innan du tänker gå och lägga dig. Börja göra allt lite långsammare och absolut inte köra ett tufft motionspass alltför sent på kvällen, säger Elisabeth Nyberg.

Bra att ändra sovställning

– Är du en sådan som vaknar mitt i natten och inte kan somna om kan det vara bra att bryta en fysisk vana, som att lägga sig på rygg eller mage om du alltid brukar ligga på sidan.

Sömnskolans lärare är psykolog Leif Wallin, docent i psykiatri och sömnforskning, och professor Jan Beskow, specialist i psykiatri och socialmedicin.

Arrangörer är Hälsoteket i Väster, ABF och Västsvenska nätverket för självmordsprevention.


Fotnot:
Sömnskolan startar den 22 februari och tar emot ungefär 70 deltagare. Ett fåtal platser finns kvar. Kostnaden är 250 kronor och anmälan görs på telefonnummer 031-366 28 64.