Vård & omsorg »»

[Publicerad 2017-09-04]

200 barn väntar på familjehem

Lasse och Annicka Ivarsbo tycker det är roligt att kunna göra en insats för barn och unga som behöver trygga vuxna i sitt liv.
Lasse och Annicka Ivarsbo tycker det är roligt att kunna göra en insats för barn och unga som behöver trygga vuxna i sitt liv.

Informationsmöte för nyfikna familjer. – Det är underbart att få se en människa växa för att till slut kunna stå på egna ben, säger Annicka Ivarsbo. Hon har varit kontaktfamilj, stödfamilj och familjehem i snart 30 år. På informationsträffen den 6 september bidrar hon och hennes man Lasse med sina erfarenheter.

Behovet av engagerade vuxna som kan stötta barn och unga är fortsatt stort i Göteborg. 200 barn väntar på familjehem och utöver det finns många som behöver kontakt-, eller stödfamilj.
För att få fler att våga ta steget bjuder Familjehem Göteborgs Stad in till två träffar i höst för att informera om uppdraget.

– Vi vet att det finns många som är nyfikna och går och funderar på om de skulle passa att vara familjehem eller kontaktfamilj. På informationsträffen finns möjlighet att få svar på alla funderingar och dessutom ta del av erfarenheter från andra som valt att ta på sig uppdrag från oss, säger Marie-Louise Johansson, rekryteringsansvarig på Familjehem Göteborg.

På plats för att berätta som sina erfarenheter är Annicka och Lasse Ivarsbo. De har båda två mycket lång erfarenhet av den här typen av uppdrag och har bland annat varit kontaktpersoner, kontaktfamilj, familjehem och jourhem.

Tro på sig själv och växa
– Jag har alltid gillat att coacha unga och det är underbart att få var med och se när det vänder. När en ung människa börjar tro på sig själv och växa. Det är fantastiskt att få vara med och bidra på det här sättet, säger Annicka.

Familjen bor på en gård utanför stan med hästar och andra djur. Annicka arbetar till viss del hemma på gården och hos ser det som en förmån att kunna vara är hemma mycket. Men också att arbetet på gården innebär att familjen har saker att göra tillsammans och som kan vara utvecklande för barnet.

– Men självklart går det att vara familjehem även om man bor i stan och i lägenhet. Det man behöver är tid och engagemang, säger Annicka.

Tid och engagemang
Marie-Louise Johansson på Familjehem Göteborg håller med. En familj som har uppdrag från dem kan se ut på många olika sätt. Den kan bestå av en eller två föräldrar, vara bonusfamilj, ha egna barn eller inte, bo i lägenhet radhus eller villa. Huvudsaken är att det finns plats och engagemang.

– Jag hoppas alla som känner sig lite nyfikna på vad de här uppdragen kan innebära tar chansen att komma på informationsträffarna nu i höst. Man behöver inte ha bestämt sig innan, utan kanske tänkt tanken och vill veta mer, säger Marie-Louise Johansson.