Val 2018 »»

[Publicerad 2018-06-05]

57 partier att rösta på i kommunalvalet i Göteborg

Foto: Peter Svenson
Foto: Peter Svenson

”Ett digert smörgåsbord”. I höstens val kan göteborgarna välja mellan inte mindre än 57 politiska partier i valet till kommunfullmäktige. ”Många känner inte till hur många som är anmälda eftersom staden bara distribuerar valsedlar för de partier som är representerade i riksdag, landsting eller kommun”, säger Göteborgs Stads valchef Bill Werngren.

De mindre partierna får alltså själva se till att valsedlarna finns tillgängliga för väljarna, och med runt 350 vallokaler och uppemot 30 lokaler för förtidsröstning är det ett ganska krävande arbete.

Enligt Bill Werngren är årets antal partier större än vanligt, även om han inte har kollat upp någon exakt statistik för tidigare val. Han har dock ingen teori om varför antalet partier ökar.

– Nej, det kan bero på i stort sett vad som helst. En del av dem verkar också inriktade på en ganska snäv uppsättning frågor, och det kan vara svårt att veta vad de har för syfte. Om man vill veta mer om partierna kan man ju söka upp vederbörande och fråga vad de vill, säger han.

"Visar på en stor bredd"
Han ser dock positivt på den stora bredden av alternativ i höstens val.

– Jag tycker det visar på en stor bredd. Och för den som händelsevis tycker att det inte finns något att rösta på så finns här ett digert smörgåsbord att välja från, säger Bill Werngren.

I övrigt rullar stadens förberedelser inför valet den 9 september på för fullt. Till dess ska bland annat runt 2500 röstmottagare till de 350 vallokalerna rekryteras. Liksom 140–150 personer som ska arbeta med förtidsröstningen, som inleds den 22 augusti och pågår fram till valdagen.

– Det är naturligtvis ett stort jobb och ett oerhört tryck i valorganisationen. Men hittills går det bra, säger Bill Werngren.