Utbildning »»

[Publicerad 2018-02-07]

Hvitfeldtska bäst i Sverige i fysik

Ludvig Liljenberg, Alexandru Golic och Emil Ingelsten från Hvitfeldtska fick högst poäng på sin skola och delade på 9 000 kronor i prispengar. 
Foto: Alami El-Ouafi.
Ludvig Liljenberg, Alexandru Golic och Emil Ingelsten från Hvitfeldtska fick högst poäng på sin skola och delade på 9 000 kronor i prispengar. Foto: Alami El-Ouafi.

9 000 kronor i prispengar. 500 elever från 65 gymnasieskolor runt om i Sverige löste svåra fysikproblem. Eleverna på Hvitfeldtska fick högst poäng och vann Wallenbergs årliga fysikpris.

Tävlingen är öppen för alla gymnasieelever i årskurs 1 till 3. Efter att de sex delövningarna var gjorda hade Hvitfeldtska vunnit.

– Det är en årlig tävling där alla skolor i Sverige är med. Alla elever som är intresserade får vara med. Huvudsaken för oss är att uppmuntra så många elever som möjligt att delta och testa sina kunskaper, säger Alami El-Ouafi, lektor vid naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet.

Sammanlagt deltog 65 skolor och 516 elever runt om i landet. De tre eleverna Ludvig Liljenberg, Alexandru Golic och Emil Ingelsten från Hvitfeldtska fick högst poäng på sin skola och delade på 9 000 kronor i prispengar.

– Vi känner oss stolta och glada över vinsten. Vi har varit med i tävlingen varje år och vi brukar placera oss bland de främsta i landet, oftast bland de tio bästa, säger Alami El-Ouafi.

Varför är ni så bra i fysik?
– Vi har ett arbetslag som består av mycket duktiga och erfarna lärare som ger eleverna både utmaningar och stimulans, och som bryr sig om sina elever och vill dem väl. Det spelar säkert in. Sedan har vi många ambitiösa och högpresterande elever som gillar att tävla.

Vad händer nu?
– Skolan brukar vara med i flera olika tävlingar i många ämnen, inte bara fysik. Vi kommer att fortsätta ställa upp i tävlingar i allt från matematik och fysik till kemi och biologi. Förhoppningsvis lyckas våra elever bra i dessa – precis som de senaste åren när vi har haft elever som representerat Sverige i olika så kallade ämnesolympiader.