Utbildning »»

[Publicerad 2017-10-17]

Från ord till handling på Opportunity day

Helena Lindahl är projektledare och initiativtagare till Opportunity day som arrangeras den 30 oktober med Business region Göteborg och Göteborgs Stad genom arbetsmarknad- och vuxenutbildningsförvaltningen som huvudpartners.
Helena Lindahl är projektledare och initiativtagare till Opportunity day som arrangeras den 30 oktober med Business region Göteborg och Göteborgs Stad genom arbetsmarknad- och vuxenutbildningsförvaltningen som huvudpartners.

Ny arena för integration genom jobb. "Vi vill att Göteborg ska bli en mer inkluderande stad och tror att vi uppnår det genom att fler människor får jobb". Det säger Helena Lindahl, projektledare och initiativtagare till Opportunity day som arrangeras den 30 oktober.

Göteborgsregionen är inne i en lång period av tillväxt, med stor efterfrågan på arbetsmarknaden. Trots det är det många – framför allt utrikes födda – som står långt från arbetsmarknaden och har svårt att hitta vägar till jobb.

– På Opportunity day samarbetar Göteborgs Stad och näringslivet för att vi ska lösa varandras problem; att få fler i arbete och att få fler arbeten utförda, säger Jan Elftorp, förvaltningschef på arbetsmarknad- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Mångfald är viktigt
Helena Lindahl konstaterar att intresset för dagen, som arrangeras för andra gången, är stort. Såväl bland arbetssökande som näringslivet och olika kommunala verksamheter.

– Det finns gott om arbetsgivare och organisationer som vill göra ett aktivt ställningstagande för att visa att mångfald är viktigt och hitta viktig kompetens i nya nätverk. Detta är ett perfekt tillfälle för dem att träffas.

Vad är det som händer under dagen?
– Dagen består av tre delar; jobbmatchning och en mässa där kan man prata med olika företag och organisationer och bygga upp sitt nätverk. Dessutom arrangeras seminarier i O-zone som kommer att handla om affärsnyttan med mångfald. Det kommer att vara aktiviteter på stan och tillsammans med nyhetstidningen Göteborg Direkt har vi ett arrangemang i Nordstan, berättar Helena Lindahl.

Från ord till handling
Men Opportunity day handlar inte bara om att få inspiration. Det handlar också om att gå från ord till handling.

– Alla besökare i O-zone får en lista över vilka kompetenser som finns representerade hos de arbetssökande under dagen. Om man har behov av ny personal och det finns personer med rätt kompetens på plats finns det möjlighet att agera och mötas öga mot öga, i pop-up jobbmatchning. På så vis får företag chansen att möta jobbsökande. I ett öppet mingel och schemalagda intervjuer enligt speed matchning-formatet. Det tror jag kan vara riktigt spännande.

Jan Eliasson är ambassadör
En av de personer som engagerar sig för integrationens möjligheter är utrikespolitikern Jan Eliasson. Han är ambassadör för Opportunity day och säger bland annat:

– Utanförskapet är en av de största utmaningarna vi ställs inför och att få ett arbete är en enormt viktig inkörsport till samhället. Vi som står för internationalism, mångfald och tolerans, vi måste bli tuffare. Men också smartare.

Det 30 oktober är det dags för evenemanget som är gratis – men kräver föranmälan senast den 20 oktober. Bakom initiativet står i år både kommunen och näringslivet, med Business Region Göteborg och Göteborg Stad som huvudpartners. Andra partner är Nordstan, Skanska, Resia Travel Group, Stena Fastigheter, Stena Line, Sveriges Byggindustrier, Härryda Kommun, Ekan Management med flera.