Utbildning »»

[Publicerad 2017-06-21]

Downtoninspirerad trädgård invigd på Tjolöholm

Designad av trädgårdsselever. I lördags invigdes en trädgårdsutställning på temat Downton Dinner Party på Tjolöhoms slott – designad, odlad, och anlagd av trädgårdselever från August Kobbs gymnasiums vuxenutbildning. ”De kan vara riktigt stolta över sitt arbete”, säger Maria Alander, trädgårdslärare på August Kobbs gymnasium.

Det är elever från trädgårdsutbildningarna i odling och anläggning som själva fått designa, bygga och anlägga trädgården. Temat Downton dinner party knyter an till den utställning med dräkter från tv-serien Downton Abbey som just nu visas på Tjolöholms slott, och märks bland annat genom att tidstypiska växter använts. Det finns också inslag av konstriktningen Arts and crafts, som är en gemensam nämnare för både Downton Abbey och slottet som byggdes 1904.

"Kommer bli ännu vackrare senare i sommar"
– För våra odlingselever har det varit väldigt mycket växter att dra upp, de fick verkligen kämpa. Förutom att designa trädgården, dra upp och plantera alla växter samt bygga spaljéer och andra träkonstruktioner har de fått rodda med allt runt omkring som transporter. De kan vara riktigt stolta, säger Maria Alander.

Planteringarna knyter på olika sätt an till teman och karaktärer i Downton Abbey, och för den som vill veta mer om tankarna bakom finns förklarande skyltar. Trädgården finns kvar hela säsongen och kommer bli ännu vackrare senare i sommar, säger Maria Alander.

– Det kommer att växa till sig och bara bli bättre och bättre!