Trafik »»

[Publicerad 2017-03-15]

Parkeringsbolaget släpper film om självparkerande bilar

Den 14 mars presenterades resultatet från Parkeringsbolagets och Volvo Cars gemensamma projekt. Foto: Sören Håkanlind
Den 14 mars presenterades resultatet från Parkeringsbolagets och Volvo Cars gemensamma projekt. Foto: Sören Håkanlind

Yteffektivare och säkrare. Parkeringsbolaget har tillsammans med Volvo Cars undersökt vilken roll självparkerande bilar kan spela i Göteborg i framtiden. ”Jag tror att självkörande och självparkerande bilar är en jättemöjlighet för staden”, säger Maria Stenström, vd för Göteborgs Stads Parkering AB.

Se filmen: Drive Me - självparkerande bilar

I samband med att projektet avslutades tidigare i veckan har Parkeringsbolaget tagit fram en film om självparkerande bilar och den roll de kan spela i framtidens stadsutveckling. Fördelar med att lära bilarna att parkera själva är bland annat att de då kan packas mer yteffektivt – enligt projektet kan behovet av parkeringsyta minska med 10–15 procent. Detta är särskilt viktigt i och med stadens visioner om att Göteborg i framtiden ska bli en ännu tätare stad än i dag.

– Jag är minst sagt entusiastisk. Det känns oerhört spännande att delta i ett projekt som på ett så innovativt sätt främjar nya, hållbara resor, säger Maria Stenström.

Projektet är en del av programmet Drive Me där Göteborgs Stad, Volvo Cars, Trafikverket och andra aktörer undersöker hur självkörande bilar påverkar stadsutvecklingen. Regeringen har också tillsatt en utredning som ska se över lagstiftningen på området.