TEMA Stadsutveckling »»

[Publicerad 2017-11-29]

Stenpiren fick Siena-priset för bästa landskapsarkitektur

Foto: Nils-Olof Sjödén
Foto: Nils-Olof Sjödén

För innerstaden närmare vattnet. Nya Stenpiren med resecentrum för både färjor, spårvagnar och bussar vid älven i centrala Göteborg har utsetts till Sveriges bästa landskapsarkitektur 2017.

Stenpiren får Sienapriset för, som arkitektjuryn skriver, bland annat följande:

” I Göteborgs fortsatta arbete att göra älven tillgänglig för alla och utveckla stadens rum har det nya resecentrumet vid Stenpiren fått sin tydliga karaktär. Platsens gestaltning möter stadslandskapet och skalan i det stora vattenrummet balanseras med väl avvägda tillägg. En komplex situation har fått ett självklart och enkelt svar och är genomförd ner i minsta detalj.”

- Det är jätteroligt att vi vinner priset, eftersom bygget blev så bra, både vad gäller helheten och i alla de små detaljerna, säger Linda Leman, projektledare på trafikkontoret.

Ska föra innerstaden närmare älven
Det är Göteborgs Stad genom trafikkontoret som har låtit bygga om större delen av området vid den ursprungliga Stenpiren som sedan tidigare skjuter ut i älven. Syftet var både att bygga en ny knutpunkt för kollektivtrafiken och att föra innerstaden närmare vattnet som en del i den stundande omvandlingen av Skeppsbron och södra älvstranden.

För utformningen av hela området står Sweco architects och i detta arbete har förutom trafikkontoret även stadsbyggnadskontoret, park- och naturförvaltningen och Älvstranden Utveckling AB. Själva terminalbyggnaden har Västtrafik beställt.

- Jag är stolt över det genomförandegäng jag ledde, som kunde förverkliga det förslag för Stenpiren som Sweco och stadens gemensamma gestaltningsgrupp hade tagit fram. Det är ett lite ovanligt projekt, på en speciell plats och med många inblandade intressenter. Det är inte något vi bygger varje dag, säger Linda Leman på trafikkontoret.

Flatås park var nominerad
Göteborgs Stad hade ytterligare ett projekt bland de fyra som var nominerade till årets Sienapris. Det var Flatås Park i västra Göteborg, ritad av arkitekt 02 landskap och beställd av park- och naturförvaltningen.

Sienapriset delades ut av Sveriges Arkitekter på arkitekturgalan i Stockholm 28 november.