TEMA Stadsutveckling »»

[Publicerad 2016-12-21]

Hela staden släpps i Minecraft

Till och med 8 januari pågåg en tävling i Göteborg Minecraft. Den går ut på att hitta virtuella skatter som gömts på ett lurigt ställe i varje stadsdel. Läs om hur du deltar i faktarutan längst ner i den här artikeln.
Till och med 8 januari pågåg en tävling i Göteborg Minecraft. Den går ut på att hitta virtuella skatter som gömts på ett lurigt ställe i varje stadsdel. Läs om hur du deltar i faktarutan längst ner i den här artikeln.

Bygg om Göteborg! Se solen sakta stiga över Läppstiftet och älven – byggda i virtuella klossar. Nu finns Göteborgs alla tio stadsdelar i Minecraftversion. ”Om vi ska engagera unga i stadens framtid måste vi röra oss på deras spelplan”, säger Eric Jeansson, geodatastrateg på stadsbyggnadskontoret.

Och datorspelet Minecraft är för många unga hemmaplan. För Göteborgs Stad är det dessutom ett nytt sätt att göra sina geografiska data tillgängligt för allmänheten och skapa intresse och engagemang i stadsutvecklingsfrågor.

– Det är dagens unga som ska bo i den framtida staden så det är väldigt viktigt att göra dem delaktiga. Tanken är att vi i framtiden ska kunna använda Minecraft-Göteborg som ett sätt att få in idéer från barn och ungdomar, och det kan också vara ett verktyg för att visa upp hur framtidens stad kommer se ut.

"Man väljer själv hur man vill uppleva staden"
Vad kan man göra i Minecraft-Göteborg då? Vad man vill, är det enkla svaret. Spelet saknar förutbestämt mål och det är upp till var och en om de vill bygga skyskrapor i Brunnsparken eller bara ta en sightseeingtur i en okänd stadsdel.

– Man väljer själv hur man vill uppleva staden. Många, särskilt barn och unga, känner ju inte till hela staden och då kan det här vara ett sätt att springa omkring och utforska. Och om man inte tycker det ser bra ut är det bara att bygga om. När man startar spelet placeras man i mitten av stadsdelen man valt och det kan faktiskt vara lite lurigt att förstå var man är någonstans, säger Eric Jeansson.

Minecraftprojektet startade som en lokal pilotstudie i Hammarkullen, där ungdomar från Nytorpsskolan tillsammans med pensionärer och Hyresgästföreningen byggde om sin egen närmiljö. Projektet var ett led i satsningen Jämlikt Göteborg, som bland annat har som mål att planera och bygga staden för ökad jämlikhet.


Vy över Valand.