Special »»

[Publicerad 2003-05-09]

Nelson Mandela Metro - Göteborgs vänort på södra halvklotet

Mer än 1 100 mil bort, vid den gnistrande blå Indiska Oceanen, ligger Nelson Mandela Metro - Göteborgs vänort i Sydafrika. I tre år har städerna i ett partnerskap lärt av och inspirerat varandra, knutit vänskapsband och haft ett kulturellt utbyte. Samarbetet ska nu fortsätta i ytterligare tre år och förhoppningsvis mycket längre än så.

Video:
Tag en rundtur i Nelson Mandela Metro (Windows mediaplayer - bredband)
Vy över centrala Port Elizabeth (Windows mediaplayer - bredband)

Bilder:
Djur och natur i och kring Nelson Mandela Metro >>
Människor i Nelson Mandela Metro >>
Sevärdheter i Nelson Mandela Metro >>

Göteborg skriver nytt partnerskapsavtal

Ökad turism, handbollsturneringar, kulturcentrum för barn i kåkstäder och konstutställningar i Göteborg är bara några av de konkreta resultaten hittills av samarbetet.

- Projektet är så lyckat att det nu blivit en förebild för andra Sida-projekt, säger Sture Perfjell som håller i partnerskapet för Göteborgs del.Barnkultur över gränserna

Det är lördag förmiddag. Solen och värmen är redan intensiv. Ett sjungande begravningståg drar förbi biblioteket i kåkstaden New Brighton i Nelson Mandela Metro. Inne i biblioteket sitter en grupp barn från det fattiga området. De deltar i en workshop med konstnärer från Göteborg och Nelson Mandela Metro.

Turism mot fattigdom - Göteborg och Sydafrika utbyter kunskap

Sydafrika är hett och det har blivit svenskarnas drömresemål de senaste åren. Turistindustrin i Göteborgs vänort Nelson Mandela Metro växer snabbt. För att locka ännu fler turister så får Nelson Mandela Metro hjälp från Göteborg att införa sitt egna Göteborg pass och Göteborgspaket.

Boken - en brygga mellan kulturer

Sedan tre år har biblioteken i Göteborg och vänorten Nelson Mandela Metro ett samarbete. Kollegorna utbyter kunskap och inspirerar varandra. Biblioteken har haft utställningar om ländernas författare och kultur. Stadsbiblioteket i Göteborg har haft en rad olika afrikanska arrangemang, bland annat under Kulturnatta som gått i Afrikas tecken.Sydafrikas nybyggare

Apartheid förvandlade Sydafrika till en mardröm. Nu bygger människorna upp sitt land på nytt. Vårt Göteborg har besökt två familjer i Göteborgs vänort Nelson Mandela Metro där Port Elizabeth ingår. Gör ett hembesök hos familjen Tokwe i kåkstaden Walmer och familjen Grahams i villakvarteret med lummiga trädgårdar.
Göteborg lär av Sydafrika i elevprojekt

Utanförskap, ensamhet, studietrötthet och kärlekstrubbel är några av de problem som eleverna på universiteten i Port Elizabeth i Sydafrika hjälper varandra med. Där pågår sedan flera år ett projekt där äldre elever hjälper sina yngre skolkamrater att känna sig trygga, hemma på skolan och att de klarar sig igenom sina universitetsstudier. Detta vill Chalmers och Göteborgs universitet importera till Göteborg för att få fler invandrare att börja studera och ta examen.


Sydafrikas flagga och Nelson Mandela Metros stadsvapen