Övrigt »»

[Publicerad 2017-12-19]

Sex vinnare klara för Västra Hisingens medborgarbudget

Över 1100 röstade. Tjejgrupp, fotbollsturnering och filmkvällar. Det är några av förslagen som fått flest röster och nu blir verklighet när invånarna i Västra Hisingen fått rösta om hur en halv miljon kronor ska användas i Västra Hisingens medborgarbudget.

Västra Hisingens stadsdelsnämnd har för andra gången avsatt en halv miljon kronor och låtit medborgarna bestämma hur pengarna ska användas. Alla som bor i Västra Hisingen har kunnat lämna in förslag.

85 förslag kom in
Pengarna ska användas till att öka tryggheten och skapa möten mellan människor som annars inte träffas.

Engagemanget har varit stort. I år kom det in 85 förslag, vilket är dubbelt så många som förra året. 59 av dem kunde tas tillvara och har bearbetats till 16 förslag som mellan 9 oktober och 10 december har legat ute på webben för omröstning.

– Det är roligt att vi fått in många förslag som berör både Torslanda och Biskopsgården. Vissa var snarlika och har därför bearbetats till ett. Vi fick till exempel in fem eller sex förslag om fotbollsturnering. De har vi bakat ihop till ett, säger Jakob Säw, kommunikatör på Västra Hisingen.

Över 1100 invånare i Torslanda och Biskopsgården tog chansen att rösta i medborgarbudgeten och de vinnande förslagen presenterades fredag den 15 december, mitt i julfirandet på Friskväderstorget.

De sex förslag som fick flest röster är:
• Tjejgrupp Torslanda och Biskopsgården: Aktiviteter som tjejer i de båda stadsdelarna ska göra tillsammans. Målet är att de ska lära känna nya vänner och bli stärkta som personer.
• Livslust – kultur och hälsa: Träffar på temat livslust för alla i stadsdelen, men särskilt seniorer och andra daglediga. Träffarna kan bestå av föreläsningar, dans, motion, språkträning med mera.
• Västra Hisingens fotbollsturnering: Fotbollsturnering för alla ungdomar 10–16 år i Västra Hisingen. Hålls på olika platser i stadsdelen och flera gånger året. Lagen bildas av deltagarna som kommer till turneringen och bidrar på så vis till att man får chans att lära känna nya kompisar.
• Musikfestival med artister från ”orten”: En musikfestival med lokala och nationella artister från (för-)orten. Ger människor från Västra Hisingen en möjlighet att träffas och lyssna på musik.
• Håll Västra Hisingen rent: Ett evenemang där alla som vill tillsammans städar stadsdelen. En tävling i miljö- och gemenskapsanda där vi tar hand om vår stadsdel och lär känna nya människor.
• Filmkvällar: Filmvisning en gång varannan månad med filmer på olika språk. Vid varje tillfälle är man på en ny plats i stadsdelen och på sommaren kan det vara utomhusbio.

Alla förslag som kommit in, även de som inte vunnit, kommer att presenteras för politikerna i nämnden och lämnas vidare som aktuella synpunkter till verksamheterna.

– Gemenskap och dialog mellan människor är en förutsättning om vi vill få till en trygg stadsdel som människor vill bo och arbeta i. Så förutom att vi nu fått fram vinnarförslagen så har vi dessutom fått in en massa goda idéer som vi tar med oss in i 2018 års planering, säger Sergio Garay, stadsdelsdirektör i Västra Hisingen.