Övrigt »»

[Publicerad 2017-04-18]

Götas Unga guidar till Göteborgs Stads arbetsmarknadsinsatser

Foto: Julia Sjöberg
Foto: Julia Sjöberg

Ny sajt för första steget mot jobb Nystartade Götas Unga samlar alla arbetsmarknadsinsatser för ungdomar och erbjuder vägledning med hjälp av tre guider. Målet är att skapa delaktighet och snabbare vägar mot arbete eller utbildning.

Tidigare har information om arbetsmarknadsinsatser för ungdomar som inte jobbar eller studerar varit interna uppgifter för till exempel Socialtjänsten och Arbetsförmedlingen.

‒ Nu vill vi skapa transparens och göra alla verksamheter och aktiviteter tillgängliga för alla. På så sätt kan de unga bli mer delaktiga i sin egen process, säger Maja Eek på Arbetsförmedlingen och Göteborgs Stads fackförvaltning Arbetsmarknad och vuxenutbildning.

Vägledande guider
Förhoppningen är att sajten även ska underlätta för de som arbetar med ungdomarna genom att alla insatser finns samlade på ett ställe.

Tanken är också att Götas Unga ska ingjuta hopp.

‒ När vi har gjort intervjuer med unga människor får vi ofta höra att om de vetat att det finns olika typer av insatser för att hjälpa dem skulle det känt sig mer hoppfulla inför framtiden.

På sajten finns över 100 av Göteborgs Stads insatser listade. För att hjälpa unga att leta och hitta det som passar just dem kan de antingen prata i telefon, mejla, chatta eller träffa tre guider från Arbetsförmedlingen och Vuxenutbildningen som lotsar dem.

God arbetsmarknad
Maja Eek hoppas att Götas Unga ska inspirera unga att ta ett steg framåt och känna att de finns en plats för dem.

‒ Företagarna skriker efter arbetskraft just nu och vi vill att de ska veta att vi behöver dem.

Satsningen Götas Unga är ett samarbete mellan Arbetsförmedling och Göteborgs stad.