Övrigt »»

[Publicerad 2017-10-19]

Arbetssökande och företag möts på Framtidsmässan

Foto: Bojan Buntic
Foto: Bojan Buntic

Pratar jobb och utbildning i Sjumilahallen. Hallå där Ida Lassinantti, jobbcoach, Äpplet jobbcentrum! Vad är det som händer i Sjumilahallen den 26 oktober?

- Då är det dags för årets upplaga av Framtidsmässan – Din guide till jobb och studier som vi arrangerar för boende i Västra Hisingen. Det är femte gången vi arrangerar mässan och den brukar vara väldigt uppskattad.

Vad har mässan för syfte?
– Vi arbetar med människor som står utanför arbetsmarknaden av olika skäl och försöker hitta sätt att hjälpa dem att komma i kontakt med potentiella arbetsgivare. Mässan ska vara väldigt hands on där du kan gå från idé till handling direkt. Du kan prata om studier med en studievägledare och anmäla dig till kurser på plats. Eller prata med ett bemanningsföretag och sen gå till CV-hörnan, få hjälp att skriva ditt CV och sen lämna in det direkt.

Vilka är de största utmaningarna för de personer som kommer till er på Äpplet jobbcentrum?
– Det är att de saknar nätverk och kunskap om arbetsmarknaden. Hur det rent praktiskt fungerar att söka jobb, ha en anställning eller skriva ett CV.

Vilka företag är på plats under mässan?
– I år har vi ett större samarbete med Volvo som finns på plats som arbetsgivare, de använder i sin tur Lernia för rekryteringar och de finns också här. Volvo är ett av många företag som brinner för social hållbarhet och de vill gärna hitta sätt att öppna dörrar för våra arbetssökande. Utöver Volvo och Lernia finns flera kommunala verksamheter på plats för att visa upp sig och prata om sina behov av personal. Vi känner väldigt starkt att det finns en gemensam önskan att träffas.

Vad händer på mässan?
– Dels har vi en utställardel där företag och verksamheter finns på plats för att svara på frågor och funderingar. Vi på Äpplet har tillsammans med kompetenscenter Hisingen en CV-hörna där man kan få hjälp att skriva sin CV eller tips på hur man kan tänka på en intervju. Sen har vi ett rum där Volvo, Göteborgs tekniska college och Lernia ska hålla en föreläsning om hur de arbetar tillsammans genom utbildning, bemanning och anställning. Dessutom finns det utbildningsanordnare samt studie- och yrkesvägledare på plats.