Övrigt »»

[Publicerad 2005-01-26]

Ny hemsida om familjerätt ger svar direkt

Familjerättsbyråns nya hemsida kan ge svar på de vanligaste frågorna om vårdnad, umgänge och boende. Foto: Anna Jolfors
Familjerättsbyråns nya hemsida kan ge svar på de vanligaste frågorna om vårdnad, umgänge och boende. Foto: Anna Jolfors

Hur gör man när man skiljer sig? Vilka rättigheter har barnen? Hur går en adoption till? Det är några av de vanligaste frågorna till familjerättsbyrån i Göteborg. Nu kan man få snabba besked på en ny hemsida.

Familjerättsbyrån är den enhet inom Göteborgs socialtjänst som lämnar information och råd om det juridiska kring äktenskap och barn, med fokus på barnens rättigheter.

Här görs också utredningar åt domstolar ifall föräldrarna inte blir överens.

Byrån har 31 anställda, varav 24 socionomer som handlägger familjerättsärenden. På ett år blir det cirka 3.000 faderskapsmål, 450 samarbetssamtal, 170 snabbyttranden till domstolar, 130 adoptionsutredningar samt 200 utredningar och 100 avtal om vårdnad, boende och umgänge med barn.

En hel del att göra, alltså. Och för att ge familjerättssekreterarna mer tid för det jobbet, finns den nya hemsidan som blev klar i förra veckan.

Ordlistor för juridiska begrepp

- Tanken är att vi inte ska behöva svara på de vanligaste frågorna om till exempel vårdnad, umgänge och boende, säger Bernt Wahlsten, som ansvarar för hemsidan.

- När den är helt utbyggd ska man få all nödvändig information om regler inom hela familjerättsområdet och få veta vad vi kan hjälpa till med.

Redan nu kan alla som har tillgång till internet läsa till sig kunskap i en lång rad frågor kring skilsmässor, faderskap, adoptioner och namnbyten.

Här finns ordlistor som förklarar juridiska begrepp och man kan även ladda ner informationsbroschyrer och ansökningsblanketter från socialstyrelsen, tingsrätten och domstolsverket.Fotnot:
Familjerättsbyrån har även telefonrådgivning alla vardagar kl 8 - 16.30. Tel nr: 031-367 92 00. Den som frågar kan vara anonym.