Mitt Göteborg »»

[Publicerad 2002-10-17]

Sjömanshustrun

Foto: Anna Jolfors
Foto: Anna Jolfors

Sjömanshustrun står och blickar ut mot havet med sådan intensiv längtan att det nästan skär i hjärtat på en. Historien bakom monumentet är att hon är hustru till en sjöman som hon förgäves står och väntar på, för han kommer aldrig tillbaka.

Kvinna vid havet

Sjömanshustrun, som även kallas "Kvinna vid havet", påminner om alla de svenska sjömän som omkom under första världskriget. På tornets fot står alla deras namn och även namnen på fartygen.

Man ser henne tydligt från hamnen. Det är så fruktansvärt, hon representerar så många människors lidande - sjömännens fruar, mödrar, barn och släktingar. Man vet att denna historia har utspelats i verkligheten inom många familjer.

Störst av allt är kärleken

Jag finner statyn väldigt vacker, den trollbinder en och jag tror att den beundras av många. Hon står där ståtlig på ett torn 82 meter över havet vid Sjöfartsmuseet här i Göteborg, man ser tydligt den längtan och sorg hon representerar. Statyn är lite spöklik och får mig att tänka på den sorg och längtan som bidragit till att hon aldrig får någon ro.

Det var år 1934 som Ivar Johnson gjorde denna skulptur. För mig uttrycker statyn inte bara sorg och längtan utan även styrka. Hon ger inte upp utan står där dag ut och dag in, år ut och år in. Det är äkta kärlek det och störst av allt är ändå kärleken!

Veronica Johansson
Munkebäcksgymnasiet, Göteborgs mediegymnasium


Under vinjetten ”Mitt Göteborg” skriver elever från Munkebäcks- gymnasiets och Studiums medie- och kommunikationsutbildningar.
Dessa skribenter har stor frihet vad gäller ämnesval och upplägg på artiklarna. Materialet är fristående från nättidningen Vårt Göteborgs nyhetsinnehåll.