Miljö & kretslopp »»

[Publicerad 2018-06-01]

Spara på vattnet i värmen

Vattna inte gräsmattan nu under värmeböljan - en vattenspridare gör slut på 150 liter vatten på 20 minuter. Foto: Sara Bergström
Vattna inte gräsmattan nu under värmeböljan - en vattenspridare gör slut på 150 liter vatten på 20 minuter. Foto: Sara Bergström

"Ledningsnätet är överbelastat". Än så långe råder det inte vattenbrist – men värmen får oss att använda mycket vatten och det skapar dåligt tryck i ledningarna. Nu uppmanas göteborgarna att spara på vattnet.

Den långvariga värmeböljan gör att göteborgarna använder ovanligt mycket vatten. Dessutom är många kvar i stan då semestrarna inte startat. Det har skapat problem för Göteborgs vattenledningar.

‒ Ledningsnätet är överbelastat. När alla använder så mycket vatten sjunker trycket i ledningarna och de som bor högt riskerar att inte få nåt vatten alls i kranen, säger Tommy Ekblad, enhetschef på kretslopp och vatten i Göteborgs Stad.

Ingen vattenbrist än
Än så länge råder dock inte vattenbrist. Eftersom göteborgarnas dricksvatten tas från Göta älv, för att sedan renas på vattenverken Alelyckan eller Lackarebäck, klarar staden vattenförsörjningen bättre än kommuner som använder grundvatten.

På grund av vattentrycket i ledningarna är dåligt i nuläget uppmanar Göteborgs Stad och förvaltningen Kretslopp och vatten alla göteborgare att vara sparsamma med dricksvattnet.