Miljö & kretslopp »»

[Publicerad 2018-05-30]

Ny sajt gör det lättare att resa klimatsmart

Res klimatsmart och ta nattåget till Venedig är ett av tipsen på nya sajten klimatsmartsemester.se.
Res klimatsmart och ta nattåget till Venedig är ett av tipsen på nya sajten klimatsmartsemester.se.

Jämför resor med kalkylator. En flygbiljett kan ge dåligt samvete och semesterchartern känns inte bara bra. Allt fler vill resa klimatsmart men vet inte hur. Nu lanseras sajten klimatsmartsemester.se som med hjälp av en kalkylator och restips gör det lättare att semestra hållbart.

Nya sajten klimatsmartsemester.se

Hur stor miljöpåverkan gör egentligen en weekendresa till Paris eller vinterns skidresa? Nu lanseras sajten klimatsmartsemester.se med ett digitalt verktyg som klimatberäknar både själva resan och boendet på din semester.

Nyheter och forskning
‒ På så sätt blir det lättare att jämföra olika alternativ och göra ett miljöbättre val, säger Linda Svensson som är miljöutredare på miljöförvaltningen och har varit med att ta fram den nya sajten.

Även tidigare har det funnits kalkylatorer som klimatberäknar transportmedel, men på klimatsmartsemester.se omfattas även boendet. Den nya sajten hjälper också resenärer med att hitta alternativ.

‒ Den innehåller inspiration och tips på klimatsmarta semesterresor, säger Linda Svensson.

Sajten kommer också ha en renodlad kunskapsdel med nyheter och forskning inom hållbar turism.

Flyget ‒ största miljöboven
Bakom satsningen klimatsmartsemester.se står ett nätverk av forskare, offentliga organisationer och turismaktörer i Göteborg. Staden deltar i projektet genom miljöförvaltningen, konsument och medborgarservice och Göteborg & co.

Sedan 2010 har våra flygresor utomlands ökat med över fyra procent per år. Det motsvarar lika stora utsläpp av växthusgaser som allt bilkörande i Sverige.

Jörgen Larsson på Chalmers ansvarar för beräkningarna bakom semesterkalkylatorn och tipsar om hur man kan undvika att bidra till utsläppsökningen:

– Den som vill resa mer miljömedvetet bör hålla sig på marken. Semester med tåg i Norden är i stort sett alltid ett bra tips och oftast också i Europa. Buss är ett annat bra alternativ. Färjor orsakar dock höga utsläpp – allra högst utsläpp har snabbfärjor som faktiskt kan orsaka högre utsläpp än flyg, säger han.