Miljö & kretslopp »»

[Publicerad 2018-06-08]

Kulturkalaset ska bli engångsfritt

Köp mat i medhavd låda under Kulturkalaset uppmanar Filip Eklund och Karin Nielsen.
Köp mat i medhavd låda under Kulturkalaset uppmanar Filip Eklund och Karin Nielsen.

Rejäl minskning redan i år. 2021 ska Göteborgs Kulturkalas vara helt fritt från engångsförpackningar. Och redan i augusti får matgäster som tar med egen låda till maten rabatt. Allt för att göra kalaset mer hållbart.

– Avfall är ett av de områden där vi som festival måste bli bättre. Vi har arbetat under många år med att bli bättre på sortering men nu ska vi ta ett stort kliv mot att förebygga avfall. Det är det bästa för miljön och klimatet och minskar både nedskräpning och plast i havet, säger Filip Eklund, miljöansvarig för Göteborgs Kulturkalas på Göteborg & Co.

Flera strategier
På årets upplaga av Kulturkalaset flera olika lösningar på problemet med engångsförpackningar. I Bältesspännarparken kommer det finnas ett helt engångsfritt område kallat Green Corner, där porslin, glas och bestick diskas på plats i en så kallad Diskmobil. Besökare kommer också få rabatt hos alla kalasets matförsäljare om de har med en egen matlåda, så att det blir billigare att vara miljövänlig.

Dessutom är hela kalaset ”kranmärkt”, vilket innebär att det kommer finnas kranvatten att dricka på alla festivalplatser. Buteljerat vatten får däremot inte säljas, och dessutom är det förbjudet med sugrör, flyers och reklamutdelning på kalaset.

Vill vara föregångare
Ambitionen med ett engångsfritt Kulturkalas ligger i linje med Göteborgs Stads mål att minska mängden hushållsavfall per göteborgare med 30 procent mellan år 2010 och 2030. Bakom satsningen står förutom Göteborg & Co också förvaltningen Kretslopp och vatten.

– Om Göteborgs största evenemang med över en miljon besökare kan minska användningen av engångsmaterial så kan också hushåll och företag göra det. Göteborgs Stad har ett ansvar att agera föregångare för invånarna. Det är därför vi deltar i att göra det här kommunala evenemanget engångsfritt. Med detta hoppas vi också väcka intresset för att fler entreprenörer inom disk- och pantsystem startas i Göteborg och Sverige. säger Karin Nielsen, processledare på Kretslopp och vatten.