Miljö & kretslopp »»

[Publicerad 2018-06-07]

Fira studenterna med blomblad i stället för ballonger

Foto: Kalle Lekholm
Foto: Kalle Lekholm

Riskerar att sprida mikroplast. Med alla studentutspring och skolavslutningar är juni kanske årets festligaste månad. Men alla festligheter har sina baksidor – bland annat i form av ballonger och konfetti som sprids i naturen.

Ballonger och konfetti är för många ett sätt att sätta lite extra guldkant på speciella tillfällen. Men vad händer med dem efter de där sekunderna eller minuterna när de glada ungdomarna rusar ut mot vuxenheten? En heliumfylld ballong i teorin kan stiga tusentals meter och blåsa många kilometer bort innan den landar.

– Ballongerna flyger ofta iväg långt bort och det går inte att kontrollera var de hamnar. I naturen kan de orsaka stora våra skador om djur råkar få i sig dem, och plastballonger kan också vittra sönder till mikroplaster, säger Karin Meyer på miljöförvaltningen.

Spridningsrisk
Hon är koordinator för KIMO, Kommunernas Internationella Miljöorganisation, där Göteborgs Stad är en av medlemmarna. Just på grund av riskerna för att plast sprids i naturen går KIMO i år ut och uppmanar allmänheten att undvika att sprida ballonger och konfetti i samband med sommarens festligheter.

– Konfetti är också problematiskt eftersom de lätt flyger iväg, och hamnar i till exempel vattendrag. Och det är samma problem där som med ballongerna – de små plastbitarna riskerar att fragmenteras till små partiklar av mikroplast som kan skada naturen, säger hon.

”Bara fantasin sätter gränser”
I stället för ballonger och konfetti uppmanar KIMO till att hitta andra, mer miljövänliga alternativ. Som risgryn till exempel, eller varför inte blomblad?

– Jag har själv ett japanskt körsbärsträd i min trädgård, och när det blommar är hela trädgården rosa. Nu är det ju för sent för just körsbärsblom men det växer så det knakar så det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan använda, säger Karin Meyer.

Kommunen motverkar mikroplast
Göteborgs Stad har ingen policy för just ballonger och konfetti, men arbetar på flera andra sätt för att minska spridningen av mikroplast.

– Till exempel så jobbar ju idrotts- och föreningsförvaltningen mycket med att minska utsläppen av mikroplast från våra konstgräsplaner. Och det finns ett generellt förbud mot att köpa in produkter, som exempelvis tvålar, som innehåller mikroplast, säger Karin Meyer.