Miljö & kretslopp »»

[Publicerad 2017-03-17]

Evyn och Björn vill inspirera ungdomar att påverka

 Björn Fondén och Evyn Redar är inspiratörer på hållbarhetsturnén We Change. Bilder: Kalle Lekholm
Björn Fondén och Evyn Redar är inspiratörer på hållbarhetsturnén We Change. Bilder: Kalle Lekholm

1000 unga pratar hållbarhet. Ungefär 1000 gymnasieelever möts idag på Lindholmen för att diskutera och inspireras på temat hållbar utveckling. ”Vi vill dem nya verktyg för att forma en hållbarare och bättre framtid”, säger Björn Fondén från hållbarhetsturnén We change.

Han och Evyn Redar är inspiratörer på We change, som sedan flera år tillbaka anordnas i flera städer runt om i landet. Bakom hållbarhetsturnén står sajten ungdomar.se och partners som exempelvis Göteborgs Stad, Sida WWF, Håll Sverige Rent och flera stora företag. Syftet med evenemanget är att få ungdomar att engagera sig för hållbarhetsfrågor.

Socialt engagemang
– Unga spelar en viktig roll, och vi vill inspirera dem att våga kliva in och ta sitt ansvar som medborgare. Många av ungdomarna här i Göteborg är intresserade av exempelvis sociala klyftor och utsatta områden som Biskopsgården. De är väldigt pålästa, men undrar samtidigt hur de själva kan göra sina röster hörda och påverka, säger Evyn Redar.

På programmet står, förutom en inspirationsföreläsning med Björn och Evyn, panelsamtal där de unga får ställa frågor till företrädare för de företag och organisationer som är med som partners. Göteborgs Stads representant i panelen var bland annat Karin Pleijel (MP), som är biträdande kommunalråd.

– Anledningen till att Göteborgs Stad är med som lokal partner i We change är att vi vill engagera och inspirera unga i miljö- och hållbarhetsfrågor. Jag tycker det är jättekul att vara här, unga är en viktig målgrupp för klimat- och miljöfrågor och det känns som att det finns ett intresse hos gymnasieeleverna som är här, säger Linda Svensson på miljöförvaltningen som samordnar stadens medverkan i We change.

Lycko- och klimatspel
En annan programpunkt, som Göteborgs Stad håller i, är att ungdomarna får spela dataspelet Future happiness challenge.

– Det är ett klimat- och lyckospel som staden har varit med och finansierat. Beroende på vilka val man gör i spelet – hur man bor, reser, jobbar och vad man gör på fritiden – så påverkar det klimatet och skapar katastrofer som kan göra en själv eller de man spelar tillsammans med olyckliga på sikt. Det viktigaste är inte spelet i sig, utan de efterföljande diskussionerna, säger Linda Svensson.