Miljö & kretslopp »»

[Publicerad 2017-03-20]

Earth Hour firas med inspiration, körverk och mörker

Foto från Earth Hour på Götaplatsen 2013. Bild: Sina Farhat/Creative Commons
Foto från Earth Hour på Götaplatsen 2013. Bild: Sina Farhat/Creative Commons

Klimattips i många kanaler. Den 25 mars är det dags för den årliga klimatmanifestationen Earth Hour, vilket Göteborgs Stad uppmärksammar på flera sätt. ”Vi löser ju inga miljöproblem genom att släcka ljuset en timme, men det är ett sätt att visa att frågan är viktig och själv vara med och påverka”, säger Elina Järkil.

Hon är projektledare för GreenhackGBG som är stadens kommunikationskanal för att inspirera och informera om hållbara livsstilar. GreenhackGBG har också ett finger med i spelet om Göteborgs Stads medverkan i Earth Hour.

Helt off-grid
– Det händer en hel del! Vecka 11 har stadens energi- och klimatrådgivare hållit i GreenhackGBG:s instagramkonto. Och veckan därpå, samma som Earth Hour, tar Hans-Olof Nilsson över stafettpinnen – han har skapat ett plusenergihus med vätgaslagring som är helt off-grid, säger Elina Järkil.

Vilket alltså i klarspråk betyder ett hus som producerar mer energi än det använder och lagrar överbliven energi i form av vätgas, samtidigt som det är helt frånkopplat från det vanliga elnätet. Ett plusenergihus blir det eftersom överskottsenergin används som bränsle i elbil, och i framtiden även vätgasbil. Med anledning av Earth Hour anordnar också GreenhackGBG och stadens energi- och klimatrådgivare ett frukostseminarium på Stadsmuseet den 21 mars, dit den som vill är välkommen för att få svar och tips om energibesparingar i vardagen. Arrangemanget är kostnadsfritt, men anmälan krävs till greenhackgbg@goteborg.se.

”Allt släcks ner”
GreenhackGBG och energi- och klimatrådgivarna kommer också finnas på plats på Konserthuset på lördagskvällen den 25 mars, då själva Earth Hour inträffar. Där uppförs körverket ”Hopp” av musikern och kompositören Simon Ljungman och textförfattaren Mats Alfredson. Föreställningen beskrivs på Göteborgs Symfonikers hemsida som ”ett möte mellan musik, sång, poesi och bild, mellan miljöfrågor och kultur, mellan professionella och amatörer i alla åldrar”. Och temat är, så klart, hållbarhet.

– Före föreställningen och i pausen pågår en hållbarhetsmässa där bland annat vi från GreenhackGBG deltar. Hela evenemanget avslutas med en gemensam manifestation där publiken och de som uppträtt tillsammans går ut på Konserthusets trappa. Ljuset släcks i Konserthuset, på Götaplatsen, Poseidon, Avenyn och Gustaf Adolfs torg. Jag tror det blir stämningsfullt.

Liseberg deltar också i Earth Hour och kommer släcka ner så mycket som möjligt i parken, på hotellet och i Lisebergsbyn.