Miljö & kretslopp »»

[Publicerad 2018-06-04]

Bra sparat – men fortsätt spara på vattnet

Jennie Perdell tycker göteborgarna har gjort en bra insats med att minska sin förbrukning sedan Kretslopp och vattens varning i förra veckan.
Jennie Perdell tycker göteborgarna har gjort en bra insats med att minska sin förbrukning sedan Kretslopp och vattens varning i förra veckan.

Tolv liter mindre per göteborgare. Sedan Kretslopp och vatten i förra veckan gick ut och uppmanade göteborgarna att använda mindre vatten har förbrukningen minskat. Men så länge värmeböljan håller i sig gäller det att fortsätta hålla kranarna så stängda som möjligt.

Vid en mätning i lördags visade det sig att göteborgarnas vattenförbrukning minskat med tolv liter per person och dag, vilket ungefär motsvarar en normalstor hink. Sedan dess har ingen likadan uträkning gjorts, men enligt Jennie Perdell, Kretslopp och vattens enhetschef för vattenledningsnätet , är vattenförbrukningen fortsatt lägre.

Inget bevattningsförbud i sikte
– Det ser fortsatt bra ut och vi får inte in några klagomål från brukare som saknar vatten. Håller vi oss på den här nivån kommer vi inte behöva gå ut med bevattningsförbud, säger hon.

Men det gäller alltså att man fortsätter tänka på att exempelvis duscha snabbare och fylla tvätt- och diskmaskinen ordentligt, samt undviker att exempelvis fylla poolen, vattna gräsmattan och tvätta bilen tills den värsta värmen är över. Jennie Perdell tycker göteborgarna har gjort en bra insats med att minska sin förbrukning sedan Kretslopp och vattens varning i förra veckan.

Överbelastning av nätet
– Det är jättebra jobbat, och visar att alla kan få vatten om vi hjälps åt allihopa. Vi som jobbar med stadens vattenförsörjning uppskattar det eftersom det betyder att vi kan leverera vatten som vi ska, säger Jennie Perdell.

Anledningen till att det blev problem i förra veckan är inte att det är brist på vatten – Göteborgs dricksvatten tas från Göta älv som inte sinar i första taget – utan att stadens vattennät överbelastades då väldigt många använde väldigt mycket vatten samtidigt. En exceptionellt hög vattenförbrukning helt enkelt – troligen orsakad av att folk var oförberedda på denna ovanligt tidiga värmebölja.

Fler kvar i stan
– Det har varit en extremt hög vattenförbrukning, också jämfört med tidigare år. Vi brukar inte behöva gå ut med sådana här besparingsåtgärder även om det blir varmt, säger Jennie Perdell.

En annan viktig faktor är att semestertiderna ännu inte dragit i gång, vilket innebär att fler är kvar i stan och använder vatten.

– Hade det varit under semestertiderna så är det en del som är utomlands eller i sommarstugorna vilket gör att en sådan här peak under semestertiderna inte märks på ett lika tydligt sätt för brukarna, säger Jennie Perdell.