Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-09-04]

Tråkig plats i Brunnsbo blev grön odlingsoas

Lotta Junger är en av initiativtagarna till stadsodlingen i Brunnsbo. Foto: Johan Twedberg
Lotta Junger är en av initiativtagarna till stadsodlingen i Brunnsbo. Foto: Johan Twedberg

Trädgårdskollektiv skapar gemenskap På en ganska tråkig plats i Brunnsbo som upplevdes otrygg av boende i området, har det nu hänt något. En grön oas med blommor, grönsaker och bärbuskar samsas med parkourbana och en burplan för bollsporter. Hur gick det här till?

- Jag och några kompisar som bor i området brukade gå förbi den här platsen med en förfallen bollplan som ingen använde. Då fick vi en idé om att göra något fint i området och börja odla tillsammans med grannarna, säger Lotta Junger.

Sagt och gjort Lotta tog kontakt med Göteborgs Stad och i november stod odlingen och utomhusaktiviteterna klara.
- Det tog cirka ett år, men det var nog bra, för ritningen finslipades under tiden och vi fick större och bättre odlingsplatser.

Under väntetiden satte Lotta och hennes vänner upp lappar i trapphusen och i april startade Brunnsbo trädgårdskollektiv som idag har närmare 30 medlemmar.

- Tanken är att odla, jobba med planteringarna och ha kul tillsammans. Gemenskapen är det viktigaste för oss i föreningen.

Aktivitetsyta i direkt anslutning
Från stadsdelsförvaltningen i Norra Hisingen har Inga-Lisa Adler varit kontaktperson och hjälpt till med att förverkliga platsen.

- Förutom Lottas idé om en odling, träffade vi också Davin. Hon och hennes kompisar drev frågan om att de ville ha en mindre burplan där det går att spela olika bollsporter. Och vad kan väl vara bättre än att skapa en inbjudande yta med många olika slags möjligheter för alla åldrar, säger Inga-Lisa.

Förutom burplanen finns även hängmattor och en parkourbana på platsen som omgärdas av bärbuskar. I våras tog förvaltningens Mötesplats Backa-Brunnsbo som ligger i närheten, initiativ till en stor invigningsfest som blev mycket lyckad.

- Vi bjöd upp Brunnsbo till dans och fest tillsammans med flera olika lokala aktörer, föreningar, organisationer, handlare från torget, privatpersoner och kommunala verksamheter. Det var roligt att se så mycket folk som kom ut och umgicks med varandra och spelade fotboll med vår stadsdelsdirektör på burplanen, säger Inga-Lisa.

Skördetid
Nästan allt som odlas av trädgårdskollektivet går att äta, till och med blommorna. När vi besöker odlingen i slutet av augusti, finns det fortfarande mycket kvar att skörda.

- Jorden som vi fått av staden är fantastisk. Det växer så det knakar, inte minst ärtor och bönor som nästan svämmar över planteringarna, skrattar Lotta.

Bönor av olika slag är Lottas favoriter, men det har blivit en hel del annat också.

- Jag är positivt överraskad att vi inte haft någon skadegörelse här och att vi kunnat skörda så mycket som vi har gjort. Självklart finns det ett visst svinn, inte minst på jordgubbarna som snabbt försvann. Nästa år kommer vi att ha en egen plantering för de barn i området som vill vara med. Jag tror på att ju fler som är delaktiga i odlingen, ju mindre svinn och skadegörelse kommer det att bli. Jag tror också att fler kommer att uppleva ökad trygghet och gemenskap i området, avslutar Lotta Junger.