Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-05-15]

Sommarlovet börjar med Summerwind i Sillvik

Dj-duon Sharks består av Sophia Englund och Susanna Friberg.
Dj-duon Sharks består av Sophia Englund och Susanna Friberg.

”Nyktert och roligt alternativ”. Hallå där Linus Nilsson, fritidsledare i Västra Hisingen, ni är i slutfasen av planeringen inför årets skolavslutningsfestival för elever från alla skolor på Västra Hisingen. Berätta – vad är Summerwind?

– Det är en festival som vi började arrangera som ett nyktert och roligt alternativ för att fira skolavslutningen för ungdomar mellan 12 och 20 år. Vi som står bakom arrangemanget är fritidsledare och ungdomar på Västra Hisingen, men festivalen är öppen för alla. Och så är den gratis.

Så det gå bra att ta med sig kompisar från andra delar av Göteborg?
– Självklart! Vi vill skapa en bra och trygg mötesplats för ungdomar från hela Västra Hisingen – både Torslanda och Biskopsgården. Det är vårt sätt att försöka knyta samman vår stadsdel. Men som sagt – festivalen är öppen för alla.

Vad är det som kommer hända?
– Den 14 juni kommer vi att öppna ett festivalområde i Sillvik i Torslanda, nere vid badplatsen. Där kommer vi ha en stor scen och ett festivalområde där det händer allt möjligt under kvällen. Förutom att det uppträder ett antal artister kommer vi också ha en mekanisk tjur, sumobrottning och kanske någon typ av tävling. Det kommer också att finnas foodtrucks att köpa mat från.

Sillvik – hur ska man ta sig dit?
– Det är inte riktigt klart än, men på ett eller annat sätt kommer vi att lösa bussar som kör från Biskopsgården via Torslanda och ner till Sillvik och tillbaka igen när festivalen är slut fram på kvällen. Vi kommer ordna så att det är vuxna på bussarna för att det ska kännas tryggt för alla.

Vad är det för artister som ska uppträda?
– Vi har bokat en av Sveriges hetaste hiphopartister Jireell. Sen kommer Dj-duon Sharks som består av Sophia Englund och Susanna Friberg och så kommer Adrijana, en makedonsk-svensk hiphopartist som debuterade på årets Melodifestival. Vi har varit ute och pratat med ungdomarna om vad de vill ha och försökt hitta bokningar som passar.

Hur är ungdomarna involverade i festivalen?
– De tidigare åren har projektledningen legat på oss vuxna och vi har involverat ungdomarna senare. Men i år har två ungdomar varit med från steg ett. De har varit med i hela processen och fått bestämma hur vi ska göra, men med guidning från mig. Ungdomarna ska känna att det är deras festival som de gör med vår hjälp.

Så kan man känna sig trygg som förälder att skicka sina ungdomar till Summerwind?
– Ja, det tycker jag verkligen. Vi kommer vara massor med vuxna på plats, såväl vi fritidsledare som fältarbetare, annan personal från skolorna, nattvandrare och ordningsvakter. Många av oss vuxna känner ju ungdomarna från deras vanliga vardag också. Jag hoppas att det blir en riktigt härlig skolavslutningskväll som våra besökare kommer att minnas resten av livet.