Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-09-12]

Prova på och hitta din idrott på Olympic Day

Barn och unga upp till 16 år kan testa ett 20-tal olika sporter på Olympic Day på Liseberg 22-24 september. Fri entré och chans att träffa riktiga olympier. Bilden är från förra årets arrangemang.
Barn och unga upp till 16 år kan testa ett 20-tal olika sporter på Olympic Day på Liseberg 22-24 september. Fri entré och chans att träffa riktiga olympier. Bilden är från förra årets arrangemang.

Träffa olympiska förebilder på Liseberg. Fäktning, brottning eller kanske skateboard? Under Olympic Day på Liseberg den 22–24 september får barn och unga möjlighet att prova på olika idrotter – men också träffa olympiska förebilder. Fri entré för barn och unga.

På Olympic Day fylls evenemangsområdet nedanför Stora scenen på Liseberg av med massor av idrottsintresserade människor. Med hjälp av lokala föreningar, tränare, utövare och till och med olympiska förebilder finns chans att prova på ett tjugotal olika sporter.

Vad sägs om Volleyboll, skateboard, rullskridskor, squash, fäktning, boxning, ultimate frisbee, orientering, klättring, skidskytte, rodd, taido, gymnastik, brottning, landhockey, innebandy, rugby, baseboll och softboll, taekwondo, campoeira, karate och dans? Det är bara att välja.

– Med Olympic Day vill vi inspirera och ge barn och unga möjlighet att hitta sin egen idrott och ett nytt fritidsintresse. Vi tror att det finns en förening för alla, det gäller bara att hitta den, säger Matilda Forslund från idrotts- och föreningsförvaltningen Göteborgs Stad.

Hämta fribiljett på nätet
För att alla ska ha möjlighet att delta kommer barn och unga till och med 16 år, samt deras vårdnadshavare, att ha fri entré på Liseberg under lördag och söndag 23–24 september. Inträdesbiljetter till Olympic Day laddas ned via Lisebergs webbsida.

Men evenemanget börjar dock redan på fredagen 22 september, då 500 föranmälda femteklassare intar området. Det är skolor som redan i våras anmälde sitt intresse att få ge sina elever den här möjligheten att prova på många olika sporter.

– Fredagen är fullbokad. Vi bjöd in skolor från prioriterade områden i Göteborg. Det är roligt att så många skolor tar chansen och ger eleverna den här möjligheten och att till och med få träffa olympier. Det finns många föreningar i Göteborg som vill växa och få fler medlemmar och ledare, samtidigt som det finns många barn och unga som skulle gynnas av en aktivare och roligare fritid – detta är ett perfekt tillfälle för dem att mötas, säger Matilda Forslund.

Olympier som kommer till Olympic Day på Liseberg är:
Emma Wertsén, fäktning
Jenny Fransson, brottning (OS-brons i Rio 2016)
Johan Röijer, skridsko
Max Salminen, segling (OS-guld i London 2012)
Natahlie Larsson, skytte

Sedan starten 2009 har över 100 Olympic Days genomförts med drygt 100 000 deltagande barn och unga. Olympic Days anordnas av Sveriges Olympiska kommitté tillsammans med bland annat SISU Idrottsutbildarna Västra Götaland, Västra Götalands Idrottsförbund, idrotts- och föreningsförvaltningen Göteborgs Stad samt Liseberg.