Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-06-12]

Hundratals konstbidrag tävlar om att sätta färg på Göteborg

En färgglad Håkan Hellström av Nisse Ottenhag, och en lika färgglad påfågel målad av konstnären Reb i Barcelona är två av bidragen i tävlingen. Konstverken kommer eventuellt att finnas offentligt i Göteborg.
En färgglad Håkan Hellström av Nisse Ottenhag, och en lika färgglad påfågel målad av konstnären Reb i Barcelona är två av bidragen i tävlingen. Konstverken kommer eventuellt att finnas offentligt i Göteborg.

Rösta på din favorit. Nästan 300 bidrag – från 38 olika länder – kom in till konsttävlingen Gothenburg Art 21. Nu får allmänheten rösta på vilka konstverk de vill ska målas upp i Göteborg. Röstningen pågår till 3 juli.

Se bidragen och rösta här: Gothenburg Art 21

– Ungefär 275 bidrag har kommit in från dess att tävlingen startade 4 april, säger Maria Jönsson, informationsansvarig för Sätt färg på Göteborg som utlyste tävlingen.

Sätt färg på Göteborg är ett färg- och sysselsättningsprojektet vars syfte är att sätta unga vuxna i arbete inom måleribranschen. Projektet ska binda samman staden till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021. Det handlar om att utsmycka en 21 kilometer lång sträcka mellan Blå Stället i Angered och Röda Stens Konsthall vid Klippan – husfasader, tunnlar och andra ytor som passar för en målning.

Sociala medier för att nå ut
Tävlingen har varit öppen för konstnärer i hela världen. När sista datum för inlämning nu är passerat står det klart att personer från 38 länder i fem olika världsdelar valt att delta.

– Vi har använt oss mycket av sociala medier för att nå ut, vår Facebookfilm har till exempel setts av 4,5 miljoner människor. Men vi har även jobbat med kanaler i Göteborg, som till exempel konstskolor, för att sprida tävlingen. Vi har haft kontakt med Handelskammaren och ambassader, säger Maria Jönsson.

Det finns med andra ord många konstverk med internationell touch. Konstnären Reb i Barcelona vill till exempel uppföra en målning av en påfågel i Angered. Pankaj Shikotra från Kenya tävlar med målningar på afrikanska elefanter.

Men många av konstnärerna finns också i Göteborg och Sverige, vilket märks bland bidragen. Här finns till exempel ett färgglatt porträtt på Håkan Hellström som konstnären Nisse Ottenhag vill uppföra på en husfasad på Magasinsgatan.

Två diamantvinnare
3 juli är sista dagen för att rösta. Röstningen görs på projektets hemsida, där det går att titta på samtliga bidrag (se länk nedan).

Bland de bidrag som hamnar på topp 21 kommer 12 bidrag att väljas ut av en jury och presenteras på Kulturkalaset i augusti. Tio vinnare kommer att få sitt konstverk uppmålat av arbetslösa ungdomar från projektet. Resterande två bidrag utses till diamantvinnare. Dessa konstnärer kommer att få komma till Göteborg för att själva uppföra sitt konstverk.

År 2021 ska samtliga vinnande bidrag – och förhoppningsvis många fler – smycka den två mil långa sträckan.

– Det handlar om bygglov och processer och det är mycket upp till fastighetsägarna – både privata och kommunala – vad som kan göras. Överlag är många positiva, men vill gärna se konkreta förslag på målningar, säger Maria Jönsson.

Sätt färg på Göteborg är en gemensam satsning från bland annat Göteborgs Stad, Måleriföretagen och Arbetsförmedlingen.