Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-08-28]

Dags för årets fest på Ringön

Foto: Rasmus Richter
Foto: Rasmus Richter

Succén från förra året gav mersmak. Den som vill hugga i ett två ton isblock bör leta sig till Ringön på lördag 2 september. Då slår områdets verksamheter upp sina portar och bjuder in till årets Ö-fest med utomhusbio, drakbygge, truckkörning, öl, musik, loppis, mat och mycket, mycket mer.

– Förra året kom 10 000 människor till Ö-festen. Vi blev glatt överraskade och det har gett mersmak. I år är vi dubbelt så många medverkande, 35 stycken, och programmet ännu bredare, berättar Filip Nilsson från Saltet på Ringön som arrangerar festen.

"Erbjuder en otrolig spännvidd"
Festen, som huvudsakligen äger rum längs Järnmalmsgatan på Ringön, bjuder i år bland annat på en världspremiär för områdets egen handelsträdgård, en stadsodling med både blommor och grönsaker. Det finns också möjlighet att köpa nyskördade ekologiska grönsaker från Kajodlarna i Frihamnen.

– Områdets verksamheter erbjuder en otrolig spännvidd, allt från design- och modemarknad hos Kokokaka till att Källhage Truck erbjuder alla som vill möjligheten att köra truck. Det är den här mångfalden som är Ringöns styrka, säger Filip.

För barnen finns också många roliga aktiviteter att välja på. Vad sägs om att hjälpa Jens Thoms Ivarsson, som arbetat med ishotellet i Jukkasjärvi i många år, att göra en isskulptur av ett två ton stort isblock? Eller lära sig bygga och flyga drake? Eller varför inte bygga en robot med hjälp av sugrör?

"Vi vill värna Ringön"
Mat från tio olika kök, lokalt bryggd öl, lokalt kaffe, musik och fram på kvällskvisten utomhusbio är andra aktiviteter som den som besöker Ö-festen kan ta del av.

Ö-festen är del i ett större kommunalt stött projekt att för att bevara och stärka området och dess särprägel.

– Vi vill värna Ringön och den mångfald som finns här. Att bygga gemenskap och stärka sammanhållning här är viktigt, det var så idén till en fest födes. På Ö-festen kan vi visa upp allt spännande som händer här. Nu hoppas vi på lika bra väder, lika go stämning och minst lika många besökare som förra året, säger Filip Nilsson.


Foto: Rasmus Richter