Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-11-09]

Brittisk ljusdesigner lyser upp Palmhuset och Slottsskogen

Verket på bilden heter Fireflies och är skapat av Bruce Munro. Foto: Mark Pickthall
Verket på bilden heter Fireflies och är skapat av Bruce Munro. Foto: Mark Pickthall

Två månader lång utställning. På fredag 10 november invigs ljusutställningen LIGHT. Besökarna i Trädgårdsföreningen och Slottsskogen kommer att kunna se och uppleva ljusinstallationerna på kvällarna.

Den brittiske ljusdesignern Bruce Munro ställer ut sina installationer i Palmhuset i Trädgårdsföreningens och i Slottsskogen. Fredag 10 november klockan 17.00 – vid mörkrets inbrott – är det invigning i av ljusutställningen LIGHT i Palmhuset.

– Jag hoppas att besökarna ska uppleva den känsla jag fick när jag såg ljusen tändas upp för första gången. Det är en magisk upplevelse att vara i Palmhuset på kvällen och se ljuset, säger Lisa Brunnström, evenemangsledare på park- och naturförvaltningen.

Ljusutställningen består av sex olika ljusinstallationer med allt från små källor av flimrande ljuspunkter till stora projicerade ljusanimationer med ljud som komplement.

– Man blir överraskad av ljusinstallationerna som är väldigt skiftande och olika i sin karaktär, och som skapar många känslor i de olika rummen.

Sidoinstallation i Slottsskogen
Ljusinstallationen Göteborg Gathering har satts upp i backen upp mot naturhistoriska museet, intill entrén vid Linnéplatsen. Med installationen i Slottsskogen vill Bruce Munro förmedla ”en upplevelse av exotiska fåglar”.

– Bruce och hans team har arbetat intensivt för att få allt på plats. Man kan säga att ljus är hans pensel och duk. Han var här tidigare i år och tittade på de båda platserna och har förberett allt under en längre tid.

Utställningen pågår fram till 21 januari. Under invigningen på Trädgårdsföreningen under fredagen är Bruce Munro på plats. Det hålls tal och visas upp ett dansperformance med namnet Illuminate.

– Det finns en beskrivning av utställningen för den som vill veta vad verken heter och var de är placerade. Man kan också bara gå runt och njuta av atmosfären som skapas i det på kvällen annars så mörka Palmhuset.