Kultur & fritid »»

[Publicerad 2017-09-06]

Bibliotek blir arena för jämlik stad

Stadsbiblioteket 300 m2 blir arena för Jämlikt Göteborg. Foto: Albin Olsson
Stadsbiblioteket 300 m2 blir arena för Jämlikt Göteborg. Foto: Albin Olsson

300m2 satsar på föräldrar och läsning för barn. Stadsbibliotekets 300 m2 vid Brunnsparken har fått en alldeles egen inriktning. Med inspirationsföreläsningar och fokus på föräldrar, lärande, sysselsättning och hälsa kommer det lilla biblioteket med de stora skylfönstren bli arena för ett jämlikt Göteborg.

Det som skulle bli en tillfällig lösning medan Stadsbiblioteket byggdes om blev en framgångssaga. Med ungefär 900 besökare varje dag och en förmåga att locka nya besökare har 300 m2 fått vara kvar trots att Stadsbiblioteket har öppnat igen. Frågan har dock varit hur man bäst ska använda det populära biblioteket. Nu startar ett samarbete med Social resursförvaltning för att göra 300 m2 till en arena för satsningen Jämlikt Göteborg.

- Jag tror att många göteborgare har svårt att få en bild av vad denna viktiga satsning innebär. Nu kommer vi bokstavligen få ett skyltfönster för de delar som ingår, säger Anette Hagberg, enhetschef på Stadsbiblioteket och 300 m2.

Fyra inriktningar
Fokus kommer att ligga på fyra olika områden. Föräldrar är en av dem. Med speciella föräldrahyllor och läs-högt-kassar vill man uppmuntra föräldrar och andra viktiga vuxna i barns närhet att läsa högt för barn. Andra inriktningar är lärande, sysselsättning, hälsa och livsmiljö. Tillsammans med personal från Social resursförvaltning ger biblioteket, sedan i somras, råd och hjälp med hur man använder viktiga samhällssidor på nätet.

- Vi vill erbjuda stöd till människor som till exempel är nya i Sverige och tycker det är svårt att hitta information och hantera kontakten med olika myndigheter eller söker bostad och jobb på nätet.

En annan programpunkt på 300 m2 i höst är inspirationskvartar på olika teman inom Jämlikt Göteborg.

- Med miniföreläsningar hoppas vi kunna nå fler göteborgare och bidra till samtal mellan staden och invånarna.

Smakprov
Inspirationskvartarna är klockan 12:30 vissa dagar i veckan. Det kommer bland annat handla om att söka kulturstipendier, vägen till första jobbet, läslovsinspiration, asylrätt och Integrationscentrum. Ett par gånger under hösten blir det information på arabiska om att starta eget. Varannan måndag blir det inspirationskvartar om hälsa med Hälsolots, Folktandvården och FaR (fysisk aktivitet på recept). Huldas Hus som erbjuder aktivitet och stöd till kvinnor som saknar fast boende kommer också att finnas på plats regelbundet.

- På 300 m2 kommer vi försöka konkretisera vad Jämlikt Göteborg handlar om genom att ge smakprov på olika aktiviteter och verksamheter som äger rum under detta paraply, säger Anette Hagberg.