Konsumentfrågan »»

[Publicerad 2017-01-31]

Hur mycket kan mäklaren bestämma?

Konsument Göteborg

Fråga: Jag ska sälja min bostadsrätt via mäklare. Det verkar vara standardkontrakt. Jag vill ha minst 2,2 miljoner men utgångspriset i annonsen är 1.850.000. Kan mäklaren tvinga mig att sälja för mindre än 2,2? Bestämmer mäklaren vad jag ska ändra i hemmet?

Svar: En mäklare får aldrig tvinga dig att sälja din bostadsrätt, det är helt och hållet upp till dig som köpare att avgöra om du vill sälja eller inte. Det är också viktigt att veta att varken du eller potentiell köpare aldrig är bundna av bud som lämnats. En försäljning av ditt objekt är bindande först när båda parter har skrivit på avtalet. Vad mäklaren får och inte får göra bör framgå av det skriftliga avtalet, det är därför väldigt viktigt att du läser igenom avtalet så du vet vad du binder upp dig till. Men som jag tidigare nämnt så får en mäklare aldrig tvinga dig att sälja din bostad.

Skicka in din fråga

Boende i Göteborg, Öckerö eller Partille kommun kan skriva till Konsument och medborgarservice. Redaktionen förbehåller sig rätten att publicera frågan under vinjetten Konsumentfrågan. Vårt Göteborg publicerar inte frågeställarens namn, utan endast själva frågan.

Maila konsument@kom.goteborg.se